Over niets bestaan zoveel meningen als over stretchen. Wanneer moet je het doen? Hoe moet je het doen? Helpt het tegen blessures? En wat zegt de wetenschap? Tijd om alles even op een rijtje te zetten, inclusief praktische tips om slim te stretchen.
Stretching is het oprekken van spieren om de flexibiliteit te vergroten en spieren los te maken. Er bestaan 2 vormen: dynamisch en statisch stretchen.
Ook deze vraag wordt al heel lang gesteld. Verschillende onderzoeken bekeken het verband tussen stretchen en blessurepreventie. De resultaten waren verrassend. Eigenlijk bestaat er geen overtuigend bewijs dat stretching effectief is in het voorkomen van sportblessures (inclusief hardloopblessures)1. Andere experts bevestigen dit2. Andere factoren zijn belangrijker, zoals kracht, een evenwichtig trainingsschema en voldoende rust3. Vooral overbelasting zonder genoeg herstel speelt een grote rol bij het ontstaan van blessures.
We horen je al denken: “Als stretchen niet helpt om blessures te vermijden, dan toch om prestaties te verbeteren?” Ook dat is een genuanceerd antwoord. Dynamische stretches helpen om doorbloeding te verbeteren en spieren wakker te maken. Zeker voor sprinters, die rekenen op explosiviteit. Voor duurhardlopers is het effect dan weer minimaal.
Statisch stretchen voor een training kan zelfs negatieve effecten hebben. Een onderzoek toont aan dat het je kracht en prestaties tijdelijk kan verminderen4. Langdurig rekken vertraagt de spierrespons, wat bij hardlopen juist ongewenst is.
Stretching is geen wondermiddel. Gelukkig heeft het zijn moment. Zo is dynamisch stretchen tijdens de warming-up prima. Vooral als je van plan bent een kortdurende en intensieve training te hardlopen. Je kan het stretchen, als afzonderlijke sessie, ook zin als een moment van rust en ontspanning. Win-win voor zowel je fysieke als mentale welzijn!
Nee, stretchen is niet essentieel om blessures te vermijden. Wel is het een goede aanvulling, als warm-up of cooling-down. Wil je blessures écht vermijden, dan besteed je best aandacht aan meerdere dingen. Kijk naar je hardlooptechniek en -schoenen, gun jezelf genoeg rust en neem wat krachtoefeningen mee in je trainingsschema’s. Enkel zo hou je het gezond voor jezelf.
1 Weldon & Hill, 2003
2 Molloy & Molley, 2023
3 Stenerson et al. 2023
4 Shrier, 2003