Looptechniek

Mag ik mijn trainingsschema zelf wat bijsturen?

De trainingsschema's zijn opgemaakt vanuit jarenlange ervaring van Golazo Energy coaches en volgens een wetenschappelijke opbouw. Kan je een bepaalde training niet uitvoeren, lees dan even na wat je best doet.

Mag ik mijn trainingsschema zelf wat bijsturen?

HOEVEEL KEER PER WEEK MOET IK TRAINEN?

Het antwoord op deze vraag hangt af van je trainingsniveau en je vermogen om te oefenen. Als beginnende hardloper kun je je het beste beperken tot 2 tot 3 trainingssessies per week. Er moet minstens 1 dag herstel zijn tussen 2 opeenvolgende trainingen, bij voorkeur 2 dagen. Hardlopen heeft een zware impact op je lichaam en je lichaam moet geleidelijk aan wennen aan deze belasting. Goed getrainde hardlopers kunnen daarentegen dagelijks hardlopen, soms zelfs twee keer per dag.

KAN IK EEN TRAININGSSESSIE OVERSLAAN?

Ja, je kunt een training overslaan. Soms is dat zelfs nodig: als je vermoeid bent, ziek bent of een blessure hebt. Probeer deze training niet goed te maken door te trainen op een dag waarop je zou moeten rusten. Als je maar 1 tot 2 trainingen mist, kun je doorgaan waar je gebleven was. Als je echter meerdere trainingen mist, doe dan een stap terug en hervat jouw trainingsschema in een langzamer tempo dan waar je moet stoppen.

KAN IK EEN TRAININGSSESSIE VERLENGEN?

Hou je bij voorkeur aan je schema. Hardlopen belast je lichaam: je kunt het trainingsvolume en de intensiteit geleidelijk verhogen. Het is geen goed idee om plotseling zowel de duur als de intensiteit van de training te verhogen, omdat dit kan en zal leiden tot overbelaste spieren. Daarom stopt de trainingsregistratie nadat je training is afgelopen.

IK WERD ZIEK

Je kunt niet trainen als je ziek bent. Trainen als je ernstig ziek bent, wordt sterk afgeraden. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Voordat je de training hervat, moet jouw lichaam ziektevrij zijn. Voor elke dag dat je koorts hebt gehad, moet je twee extra dagen rust nemen, te rekenen vanaf het moment dat jouw koorts verdwenen is. Als je toch begint met trainen terwijl je je niet 100% fit voelt, pas dan de intensiteit en duur van de training aan, afhankelijk van de situatie.

IS SNELHEID BELANGRIJK ALS IK FIT WIL WORDEN?

Ren je niet met een wedstrijd in het achterhoofd en wil je vooral werken aan je gezondheid? Dan zijn intensieve trainingen niet nodig. Rustig opbouwen is in dat geval de beste keuze. Zachte duurtraining die je binnen je eigen weerbaarheidsbereik uitoefent, maakt je sterker en versterkt je immuunsysteem zodat je minder vatbaar bent voor virusinfecties. Intensieve trainingen zullen je immuunsysteem daarentegen verzwakken.

Looptechniek
Linkedin
X
Facebook