Misschien doe je het omdat het fijn aanvoelt. Misschien om een record op Strava te verbreken. De motivatie om te lopen is heel divers. Voor veel sporters is het dé drijfveer om altijd maar beter te presteren. De sleutel tot succes en vooruitgang, zeg maar. Dat motivatie ook een grote rol speelt bij het risico op blessures, is veel minder bekend. De soort motivatie is daarbij de belangrijkste factor.
Misschien ren je om je hoofd nog leeg te maken. Of hardlopen als een mooie start van de dag. Of als de ideale lunchpauze. Wie hardloopt vanuit een innerlijke drang, of voor persoonlijke voldoening, is intrinsiek gemotiveerd. Een hardloper die geniet van de activiteit zelf, en niet enkel traint voor externe resultaten, is daarbij het perfecte voorbeeld. Dat noemen we interne motivatie.
Externe motivatie wordt daarentegen gedreven door factoren buiten de persoon. Beloningen, sociale erkenning of prestatiedruk kunnen allemaal redenen zijn om te gaan hardlopen. Denk aan de atleet die een marathon hardloopt puur voor de likes online. Hoewel externe motivatie je prestaties tijdelijk kan bevorderen, is het op lange termijn veel minder duurzaam1.
Blessures zijn vaak te vermijden door naar je lichaam te luisteren. Je respecteert maar beter je fysieke grenzen. Atleten met een sterke interne motivatie doen niet dat veel beter2. Ze volgen bijvoorbeeld een evenwichtiger trainingsprogramma met voldoende rust en herstel. Essentieel om blessures te voorkomen3. Wie intrinsiek gemotiveerd is, lijkt een hogere mate van zelfregulatie en autonomie te hebben. Het zijn dus sporters die hun inspanning kunnen aanpassen op basis van hoe hun lichaam aanvoelt.
Atleten die zich meer richten op externe doelen gaan mogelijk vaker over hun grenzen. Een onderzoek toont aan dat een sterke externe motivatie zorgt voor een groter risico op blessures4. Als je bijvoorbeeld sociale bevestiging zoekt, struikel je misschien al wat sneller over de doelen die je denkt te moeten halen. Dat kan leiden tot overbelasting en verwondingen.
Motivatie moet je koesteren. Het speelt een ongelofelijke rol bij je successen en je welzijn. Externe motivatie kan handig zijn op korte termijn. Bekijk het als een kleine boost voor je doelen. Wie langdurig gezond wil sporten zonder blessures, doet dat echter het beste vanuit een intrinsieke motivatie. Je zal je lichaam beter respecteren, je grenzen beter bewaken en je prestaties op een duurzame manier verbeteren.
Luister dus niet te veel naar de verwachtingen van de mensen om je heen. Wat wil jij uit hardlopen halen? Concentreer je op wat je echt wilt. Volg je interne drijfveren en bereik je sportieve doelen op een gezonde en gebalanceerde manier.
1 Deci en Ryan, 2000
2 Lonsdale et al. 2009
3 Jowett & Ntoumanis, 2004
4 Kimotsuki et al. 2024